logo stranica

logodeblja mal crn

  • Bosona.net koristi automatski prijevod, te su moguće greške u prijevodima. Originalni jezik objave tekstova na bosona.net je bosanski jezik sa kojeg se mašinski prevodi na njemački, engleski i francuski jezik.

Nakon što je nametnuti premijer FBiH, Nermin NIkšić, najavio nova zaduživanja kod MMF-a, oglasio se MMF da potvrdi povećanje kamatnih stopa.

Alina Iancu, voditeljica misije za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je kako je u procesu suzbijanja inflacije neophodno podizanje kamatnih stopa, kako bi se smanjile razlike između tih stopa u eurozoni i Bosni i Hercegovini, jer je će kamatne stope na svjetskim tržištima i u narednim godinama ostati razmjerno visoke, te da bi Centralna banka trebala izvršiti prvi korak u povećanju kamatnih stopa.

Kada je u pitanju smanjanje plaća, onda Iancu ističe, kako se plaće ne moraju odmah smanjivati, već da treba smanjiti tekuću potrošnju, a plaće čine veliki dio tekuće potrošnje, te da se odustane od prošlogodišnje odluke o povećanju plaća. 

Iancu je također naglasila, kako Bosna i Hercegovina treba uspostaviti fond za finansijsku stabilnost, koji bi pomogao bankarskom sektoru.

Podsjećamo, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, izjavio za medije da je Federacija Bosne i Hercegovine u povoljnom ekonomskom položaju, te da u tekućoj godini nisu potrebna nova zaduživanja.

"Imamo apsolutno povoljne ekonomske parametre, apsolutnu likvidnost. Godina je završena sa suficitom i u takvim godinama ne treba aranžman MMF-a. Prepostavljam da svi znaju kome treba. Vjerovatno RS-u, možda i državnom nivou ili nekoj novoj strukturi koja bi to upotrijebila za neke nove potrošnje, ali nama ne treba. Nemamo nikakvu potrebu da koristimo sredstva na tu likvidnost i suficit. Taj kredit se ne može dobiti bez odobrenja Federacije, samo je pitanje ko će uime Federacije odlučivati.", obrazložio je Novalić.

 

Comments powered by CComment