logo stranica

logodeblja mal crn

  • Bosona.net koristi automatski prijevod, te su moguće greške u prijevodima. Originalni jezik objave tekstova na bosona.net je bosanski jezik sa kojeg se mašinski prevodi na njemački, engleski i francuski jezik.
Foto: C.Stadler/Bwag, sjedište OPEC-a u Beču

Početkom tekućeg mjeseca OPEC+ grupa je donijela odluku o smanjenju dnevne proizvodnje nafte.

Ukupno smanjenje proizvodnje nafte u narednom periodu će iznositi 1,6 miliona barela dnevno. Tu informaciju je objavio OPEC+ u Beču nakon virtuelne sjednice Odbora za praćenje tržišta.

Mohammed Ali Yasin, ekspert za tržište kapitala, izjavio je: "Bankarska kriza koja je prije tri sedmice počela u SAD-u i u Europi sa Credit Suisse, povećala je vjerovatnoću, da će razvijena društva brže nego se očekivalo pasti u recesiju, i moguće na duži period. Ujedno se formira otvaranje kineskog tržišta sporije nego se predviđalo." 

Smanjenje proizvodnje je "mjera predostrožnosti sa ciljem podrške stabiliziranju tržišta nafte", izjavili su iz OPEC-a. 

Osam zemalja, a prije svega: Saudijska Arabija, Irak, Kuvajt i Emirati će od maja smanjiti proizvodnju nafte. Ujedno je i Moskva objavila da će svoju restriktivnu politiku nastaviti.

Odluka OPEC-a+ je prvobitno opteretila euro i podržala dolar.

 

SAD sami proizvode naftu, pa su stoga manje ovisni o odlukama OPEC-a od Eurozone. 

Posljedice takve odluke OPEC-a+ se odražavaju na povećanje proizvodnje nafte od strane nečlanica OPEC-a+, pa će SAD, Kanada i Gvajana imati tekuće i naredne godine povećan procent proizvodnje sirove nafte.

Američka Uprava za informacije iz oblasti energije ( Energy Information Administration - EIA ) predviđa se da će proizvodnja nečlanica OPEC-a+ tekuće i naredne godine povećati za 1,9 miliona barela dnevno u 2023., a za 1 milion barela po danu u 2024.

Obzirom da će nečlanice OPEC-a povećati proizvodnju sirove nafte kao posljedica odluke OPEC-a+ o smanjenju proizvodnje nafte u konačnici će količina proizvedene nafte na tržištu nafte ostati slična.

Očekuje se da će maloprodajne cijene benzina u SAD-u ovog ljeta u prosjeku biti oko 3,50 dolara po galonu, dok će u junu dostići maksimum između 3,60 dolara po galonu i 3,70 dolara po galonu, navodi EIA. Prije godinu dana cijene su bile narasle na 5 dolara po galonu.

Ujedno se očekuje blago smanjenje potrošnje benzina u Americi.

 

Izvor: bosona.net

 

 

 

  •  

    OPEC+ je grupa od 23 članice izvoznice sirove nafte, koja zajedno regulira na koji način će prodavati sirovu naftu na svjetskom tržištu.

    Osnova te grupe su 13 članica OPEC-a ( the Organization of the Oil Exporting Countries ), koje su većinom bliskoistočne i afričke zemlje. OPEC je osnovan 1960.

    2016. OPEC-u se pridružilo još 10 zemalja proizvođača sirove nafte uključujući i Rusiju, i ta grupa se naziva OPEC+.

    Članice OPEC-a+ zajedno proizvode 40% od ukupne svjetske proizvodnje sirove nafte.

     

Comments powered by CComment