logo stranica

logodeblja mal crn

  • Bosona.net koristi automatski prijevod, te su moguće greške u prijevodima. Originalni jezik objave tekstova na bosona.net je bosanski jezik sa kojeg se mašinski prevodi na njemački, engleski i francuski jezik.
Foto: screenshot

Zlatko Hadžidedić, ekspert za međunarodne odnose, u izjavi za Hayat uputio je zabrinjavajuće upozorenje.

Naime, on je u analizi mogućeg djelovanja snaga EUFOR-a iznio stajalište, da postoji potencijalna opsanost od upotrebe snaga EUFOR-a, posebno pod mađarskom komandom, za stvaranje međuentitetskih razgraničenja.

 "Prisustvo EUFOR-a u sadašnjim okolnostima može predstavljati potencijalnu opasnost. S` obzirom na to da rastu tenzije na liniji razgraničenja između entiteta, ja se veoma bojim, i to sam već ranije javno govorio, da bi se EUFOR jednostavno mogao pojaviti kao snaga, koja će se pojaviti na toj liniji i zamrznuti jednostavno razgraničenje između dva entiteta i uspostaviti stvarnu granicu - i, da se stvori jedna situacija slična onoj na Kipru. I, mislim da tu prisustvo Mađarskog zapovjednika samo olakšava, da se takav razvoj zaista i dogodi. Ja bih volio da nisam u pravu, ali ja opominjem građane, da je to jedna sasvim realna mogućnost, da se EUFOR tu pojavi kao snaga koja će razdvojiti entitete i stvoriti situaciju u kojoj ovo više nikada neće biti jedna funkcionalna država.", izjavio je Hadžidedić.

  Reklame

Zabrinutost o mađarskoj upravi nad EUFOR-om izrazila je i Islamska zajednica ( IZ ) podsjećajući na: " .. istupe mađarskog premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika, koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i sâmo njihovo postojanje i integraciju u Europi!"

Tim povodom oglasio se i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, koji smatra da je neophodno spriječiti donošenje odluke kojom bi Mađarska preuzela zapovjedništvo nad misijom EUFOR-a.

Reklame

 

 

Comments powered by CComment