logo stranica

logodeblja mal crn

  • Bosona.net koristi automatski prijevod, te su moguće greške u prijevodima. Originalni jezik objave tekstova na bosona.net je bosanski jezik sa kojeg se mašinski prevodi na njemački, engleski i francuski jezik.

Muamer Zukić, predsjednik delegata Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta FBiH, danas se obratio javnosti

U svom obraćanju Zukić je javnosti predočio Zajedničku izjavu, koju potpisuju delegati Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koju prenosimo u cjelosti:

 

 

 

IZJAVA

Mi dole potpisani članovi Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izjavljujemo,

najoštrije osuđujemo jednokratnu Odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta od 27.04.2023 godine. Tom Odlukom je suprotno Ustavu Federacije nametnuto imenovanje Vlade Federacije suprotno ustavnoj obavezi da saglasnost na tu Odluku da i potpredsjednik Federacije iz reda bošnjačkog naroda gospodin Refik Lendo. Ovakvim pravnim nasiljem je suspendovana izborna volja bošnjačkog naroda, koju artikuliše i predstavlja Refik Lendo, kao potpredsjendik Federacije iz reda bošnjačkog naroda.

Napominjemo da su tvrdnje prema kojima se proces izbora vlade deblokira na osnovu nekog trajnog rješenja zapravo neistinita. Radi se o jednokratnoj Odluci kojom se potpuno degradira volja Kluba Bošnjaka. Sa druge strane navodnim trajnim rješenjem, koje se odnosi na naredne izborne procese osigurana je puna zaštita pozicije HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Napominjemo, da u slučaju primjene trajne Odluke na današnji izbor Vlade Federacije ne bi mogla biti zaobiđena volja potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda,odnosno većine u Klubu Bošnjaka. Dakle, Schmidt je jendokratnom Odlukom zaobišao dominantnu volju Bošnjaka, a trajnom osigurao poziciju HDZ-u za sve naredne izborne procese. Ponavljamo da smo opredjeljeni principima demokratskog načina uspostave vlasti voljom većine u Predstavničkom domu parlamenta Federacije, koja podrazumijeva reduciranje uticaja etničkog principa, ali ne isključivo na štetu bošnjačkog naroda, koji je najbrojniji u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve zastupnike u predstavničkom domu parlamenta Federacije, da uprkos različitim pritiscima i ucjenama, te političkoj i stranačkoj pripadnosti ne glasaju za oktroisanu neustavnu vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Time bi Visokom predstavniku kao i ostalim domaćim i međunarodnim faktorima pokazali da ne pristaju na aparthejd i spriječavanje svake šanse da Federacija Bosne i Hercegovine, a samim time i Bosna i Hercegovina, jednog dana bude moderno demokratsko i građansko društvo kakva su sva društva i države u Europi. Posebno pozivamo, zastupnike iz reda bošnjačkog naroda koji su članovi stranaka Trojke, da u sebi pronađu dovoljno snage, patriotizma i dostojanstva i da svojim glasanjem ne stavljaju Bošnjake u geto.

U potpisu su: Amir Orlović, Muamer Zukić, Mirnes Bašić, Aida Obuća, Irma Memidžan, Haris Zahiragić, Damir Šišić, Mehmed Memišević, Fahrudin Čolaković, Eldin Delić, Senad Alić, Hikmet Hodžić, Mehhmed Mahmić, Emir Dautović.

 

Muamer Zukić je na izjavu dodao objašnjenje da se u potpisu Izjave nalazi 14 delegata Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije, što čini tri petine navedenog kluba. Dalje je naveo da su po važećem Ustavu Refik Lendo i potpisani nadležni da kažu da je odluka Badare i Stojanovića štetna za interese bošnjačkog naroda, dok ukoliko se radi po amandmanu na Ustav koji je nametnuo Schmidt, a koji je na snazi tek u budućnosti, onda su i tada osigurane tri petine neophodne za uticaj na formiranje Vlade Federacije.

 

 

 

 

Comments powered by CComment